Mainos: Jr-Hobby

Mainos: JR-Hobby

1.6 | Kisakalenteri


Päävalikko
Sähköautot
Polttisautot
Kilpailut
Vapaa keskustelu
Ilmoitukset


WMhost
CDon.com
gsm.fi
Keltsi
Motopalsta
SmartIT
Venepalsta
Vertaa.fi


WasaCross!


Sivukartta
Palaute

Säätöohjeita

Säätäminen on tärkeää rc-autoilussa, mutta ei kuitenkaan pakkollista. Ei ole mitään ihmeellistä, jos toinen ohittaa sinut autolla, joka on vanhempi ja huippunopeudeltaan pienempi kuin omasi. Tietysti ajotaito on tärkeä, mutta jos auto on säädetty hyvin voi kierrosajoista tippua paljonkin. Kukaan muu ei voi säätää autoa hyvin kuin ajaja, koska kaikilla on erilainen ajotyyli. Toinen pitää hieman aliohjautuvasta autosta kun taas toinen yliohjautuvasta. Voit kuitenkin kokeilla muiden setuppeja. Niitä löytyy esim. täältä.Tällä sivulla kerrotaan säätämisen perus asiat. Kannattaa kokeilla näitä säätövinkkejä.


Renkaat:

Renkaat

Renkaat ovat tärkeä elementti alustan säätämisessä. Mitä pehmeämpi rengas sen kovempi pito ja huonompi kulutus kestävyys. Renkaan kuvioitten vaikutuksia on paha käydä luetteloimaan. Sen huomaa testaamalla tai kysymällä joltakin eri renkaiden toimivuutta. Myös inserteillä ja pitoaineella voi vaikuttaa renkaan toimintaan.


Camber:

Camber

Camber-kulmaa selittää paljon viereinen kuva. Rengas antaa parhaan pidon ollessaan pystysuorassa, jolloin pitopinta on suurin. Renkaan suorassa pitämien ei välttämättä anna suurinta hyötyä, koska kaarteessa rengas on eri kulmassa ja silloin se on ulkoreunallaan. Silloin pito ei ole lähelläkään täyttä. Kulma on säädetty oikein, kun rengas kuluu enemmän sisä kuin ulkoreunasta.


Auraus:

Auraus

Auraus-kulma vakavoittaa autoa. Mitä suurempi kulma on sen tasaisemmin auto kulkee. Auraus tosin hidastaa auton huippunopeutta ja tekee autosta aliohjaavamman. Mollemmilla puolilla pitää olla samanlainen


Caster:

Caster

Caster-kulmalla voi vaikuttaa auton suuntavakavuuteen. Lisääminen parantaa pyörien asettumista kulkusuuntaan. Casterin lisääminen vaikuttaa mutkaan kääntymistä heikentävästi.


Jouset ja iskunvaimentimet:

Iskari

Jousituksen jäykkyyteen voi vaikuttaa jousilla, iskunvaimentimen öljyllä ja männän reikien määrällä. Löysä jousitus edessä muuttaa autoa yliohjaavaksi. Takana löysä jousitus tekee taas autosta aliohjaavan. Mitä jäykempi alusta sitä nopeammin auto reagoi ohjaus liikkeisiin. Pystysuorassa oleva iskunvaimennin on jäykempi, kuin enemmän vaakatasossa oleva.


Maavara:

Maavara

Maavara kannattaa pitää mahdollisimman pienenä. Kuitenkaan auto ei saa pohjata missään vaiheessa.


Diffi eli tasauspyörästö:

Diffi

Mitä liukkaampi rata sitä löysempänä tasauspyörästö kannattaa pitää. Jäykistäminen parantaa kiihtyvyyttä ja tekee autosta yliohjautuvamman.


Välitys:

Välitys

Välityksen säätäminen on kiihtyvyyden ja huippunopeuden välisen hyvän tasapainon hakemista. Suurempi isoratas parantaa kiihtyvyyttä pienempi taas huippu nopeutta. Pinjonin vaikutus on päinvastainen.

Säätämisessä kannattaa muistaa että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja täydellisyyttä ei voi löytää, koska pitää tehdä kompromisseja. Ei sitten muuta kuin säätämään.


 Copyright © 1998-2004 Rc-netti